Stemmen van piano en vleugel

Nicolien Kerkmeester - gediplomeerd pianostemmer / technicus

Stemmen  vanaf € 85,- (gebaseerd op ongeveer 1 uur stemmen) - BEL: 06-29391030  (Betaling: overmaken via bank of contant)

Een stembeurt van piano of vleugel duurt gewoonlijk ongeveer een uur. Hierbij stem ik alle (ongeveer 230) snaren op de juiste toonhoogte. Kleine storingen in mechaniek, klavier of pedalen verhelp ik meestal gratis tijdens deze stembeurt. Het is fijn als het stil is tijdens het stemmen omdat ik geconcentreerd moet kunnen luisteren.

Is de piano al langere tijd niet meer gestemd, dan zijn meestal 2 à 3 stembeurten nodig om de stemming weer goed op toon te krijgen.

De meest gebruikte toonhoogte is 440Hz of  441 of 442 Hz in overleg. Ook een lagere stemming kan naar wens.

Bij normaal gebruik en als de piano of vleugel op een goede plek* staat, adviseer ik 2 x stemmen per jaar. Zelfs als uw piano of vleugel niet bespeeld wordt, is het aan te raden toch minimaal eens per jaar het instrument te laten stemmen.

Daarnaast hangt een mooie stemming nauw samen met de kwaliteit en staat van het instrument, vooral die van de hamerkoppen en de besnaring. Hiervoor is het nodig eens een onderhoudsbeurt of zelfs een revisie te laten uitvoeren. Gelukkig is een piano heel goed te restaureren en dus duurzaam her te gebruiken!

stemmen4

Om zo lang mogelijk profijt te hebben van de stembeurt (en van uw instrument!)  is mijn advies:

  • *zet de piano of vleugel niet vlakbij een radiator of andere verwarmingsbron. Zorg dat het instrument niet op de tocht staat of in de zon.
  • houd de temperatuur en de luchtvochtigheid zo constant mogelijk o.a. met behulp van een be- of ontvochtiger en/of hydroceel. Omdat bijna alle materialen in een piano van hout, vilt en metaal zijn, zijn een constante temperatuur en luchtvochtigheid erg belangrijk om teveel 'werken, kromtrekken, roesten, schimmelvorming, uitdrogen en scheuren ' te voorkomen!

Niet alleen voor uw instrument maar ook voor uzelf is een goede luchtvochtigheid  van belang: tussen de 45% en 65%.

De luchtvochtigheid kunt u meten met een hygrometer. Op internet is hierover veel informatie te vinden en voor meer informatie: bel of mail gerust.

06-29391030

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

spacer
  • nicolien-vleugel-185.jpg
  • pianostemmen-sepia-02-185.jpg
spacer